Skoči na glavno vsebino

Vrtec Beltinci > Zdravje in prehrana

Zdravje in prehrana

SMERNICE –  VKLJUČITEV V VRTEC/ ŠOLO PO PREBOLELI NALEZLJIVI BOLEZNI ALI OKUŽBI

Skrb za zdravje in dobro počutje otrok v našem vrtcu je pomembna naloga vseh zaposlenih. Z zdravstveno-higienskim režimom skrbimo za čisto, varno in zdravo bivalno okolje in pri tem upoštevamo veljavne zakonske predpise in priporočila strokovnih institucij.

Zdravje otrok krepimo z zdravo prehrano, gibanjem na svežem zraku in prezračevanjem, s primerno mikroklimo prostorov, s skrbjo za osebno higieno in z rednim dnevnim vzdrževanjem higiene prostorov.

Skrbimo za stalno strokovno izobraževanje zaposlenih, spremljamo zdravstveno stanje otrok in izvajamo preventivne ukrepe na področju širjenja nalezljivih bolezni.

Kljub vsem ukrepom otroci, ki obiskujejo vrtec, pogosteje obolevajo (več je stikov, imunski sistem se šele razvija).

Obolevanj v vrtcu bo bistveno manj, če bomo vsi upoštevali spodnja PRIPOROČILA:

  • V VRTEC SODI SAMO ZDRAV OTROK. Če otrok zboli, potrebuje poleg nege tudi mir in bližino staršev, nikakor pa ne razigranega vrtčevskega okolja (v takih primerih pogosto pride do ponovnega obolevanja, saj otroku v skupini ne moremo nuditi okolja, v katerem bi se njegov imunski sistem opomogel).
  • Od zadnjega pojava bolezenskih znakov (npr. bruhanje, driska,…) mora miniti najmanj 24 ur oz. v primeru vročine najmanj 48 ur, preden lahko otroka pripeljete nazaj v vrtec.
  • V vrtec sodijo samo zdravi otroci, zato je dajanje kakršnekoli terapije v vrtcu kontraindicirano (razen pri otrocih z zdravstvenimi posebnostmi).
  • POJAV NALEZLJIVE BOLEZNI pri otroku čim prej sporočite strokovni delavki v oddelku ali drugi odgovorni osebi.

V primeru pojava nalezljivih bolezni v skupini, ukrepamo tako, da se igralnice pogosteje prezračuje, čiščenje igralnic se izvaja s čistili, ki vsebujejo dezinfekcijsko sredstvo. Poleg vseh površin, ki jih otrok doseže, se razkužuje tudi igrače, otroke se spodbuja k pogostejšemu umivanju rok, v tem času se otrok ne združuje …

 

Organizator prehrane in zdravstveno higienskega režima

Gregor ZVER

SMERNICE ZDRAVEGA PREHRANJEVANJA

Pomen prehrane v vrtcu

V vrtcu stremimo k temu, da je prehrana otrok čimbolj pestra ter mešana. Vsebuje naj veliko sadja in zelenjave, veliko kompleksnih ogljikovih hidratov, ki jih je največ v različnih izdelkih iz žit, kot so kruh, testenine, riž in podobno, različne vire beljakovin, to je predvsem nemastno meso in mesni izdelki, mleko in mlečni izdelki, jajca in ribe, pa tudi stročnice kot so fižol, grah in soja, zmerno količino maščob, predvsem v obliki rastlinskih olj in mehkih margarin, dovolj tekočine v različnih oblikah, voda, malo sladkan čaj, naravni sokovi, juhe, sveže sadje in zelenjava ter zmerno količino soli.

Telo otroka stalno porablja energijo. To pomeni, da mora otrok porabljeno energijo neprestano nadomeščati. V vrtcu zagotovimo s tremi obroki (zajtrk, kosilo ter popoldanska malica) 75% vseh otrokovih potreb po energiji ostalih 25% naj bi otrok dobil doma (večerja, malica). Otroku je tako potrebno zagotoviti več manjših dnevnih obrokov ter količino hrane prilagoditi dnevni dejavnosti. Energijo moramo zagotoviti takrat, ko jo bo telo lahko porabilo, torej ko bo delovalo. Tako je najprimernejši obrok dneva zajtrk, saj poznate izrek “Prazna vreča ne stoji pokonci”.

Otroke učimo tudi pravilnega uživanja hrane – hrana naj se uživa, če le gre v miru, sede in počasi. Le tako se ob prebavi hrane v telesu sprožijo posebni hormonski in encimski sistemi za lažjo prebavo hrane.

Ob pravilni prehrani pa je za razvoj otroka zelo pomembna še telesna aktivnost. Od tega, koliko smo telesno dejavni, je odvisen razvoj celotnega telesa predvsem pa kosti in mišic. Pomanjkanje telesne aktivnosti tako vpliva na nastanke mnogih bolezni.

Pomembno pa je tudi spanje otroka, saj jutranja zaspanost pogosto preprečuje zajtrkovanje, neredno spanje pa redno uživanje obrokov. Otrok tako potrebuje vsaj deset ur počitka oz. spanja.

V vrtcu Beltinci imamo sodobno, po zahtevah HACCP sistema obnovljeno centralno kuhinjo, kjer se pripravljajo obroki za vse enote vrtca ter razdeljevalne kuhinje v posameznih enotah.

Sladice, ki jih otrokom ponudimo k kosilu, pripravljamo v naši centralni kuhinji, torej jih ne kupujemo. Prav tako se vse naše ocvrte jedi pripravljajo v konvektomatu (z malo oz. nič maščobe). V kuhinji ne uporabljamo industrijsko pripravljenih juh ter industrijsko pripravljenega krompirjevega pireja.

Za kvalitetno pripravo hrane, uporabo pestrih, zdravih živil in prilagajanjem jedilnikom starosti otrok skrbi strokovno usposobljeno osebje.

Otrokom je skozi cel dan na razpolago čaj, kruh, sadje ter voda. Otroci občasno dobijo možnost, da sami oblikujejo svoj jedilnik, seveda v sodelovanju z vzgojiteljicami in organizatorjem prehrane.

Vse kar jemo, učinkuje na naše telo, zato je pomembno, da v obdobju odraščanja jemo zdravo. Prehranjevanje lahko vpliva na otrokovo samopodobo (debelost …) in počutje (nespečnost …), pa tudi na telesno zdravje v kasnejših letih.

 

 

Organizator prehrane in zdravstveno higienskega režima

Gregor ZVER

 

 

 

Dostopnost